La prensa dice

3 jun
2010

Diario de un ama de casa desquiciada, por Gemma Casamajó

Amb l’ham clavat al paladar. Així se’ns mostra l’excel·lent personatge que Sue Kaufman va parir i fer patir a Diario de un ama de casa desquiciada, una de les novel·les fundacionals i més representatives de la nova condició femenina sorgida a mitjan segle passat als Estats Units. El mateix ham que la fereix, a ella, fereix el lector del 1967 i el continua ferint ara. Amb semblant intensitat comprenem la Tina Balser, des de fora, una esforçada i atractiva mestressa de casa i, des de dins, una infeliç i lúcida escriptora del dietari que arriba a les nostres mans: àcid, cruel, pertorbador, agut, inquietant i angoixant. La societat li exigeix ser la famella passiva davant el mascle dominant i ella es rebel·la contra això a les pàgines del dietari. A dins no s’hi amaga pas la mel que la pela assenyala: al contrari, hi trobem infelicitat, amargor i acidesa. "Es curioso cómo las parejas casadas pueden vivir en un estado de tregua armada y, sin embargo, para salvar las apariencias, seguir comportándose con el decoro y la cortesía de los personajes de una comedia de salón". Amb aquesta claredat parla el personatge que troba sempre l’adjectiu precís per descriure tant el gall dindi del dia de Nadal -dur i fibrós- com el caràcter d’un marit que no la satisfà en absolut -vanitós i egocèntric.

Els creadors de Mad Men, que és un prodigi, podien haver-se inspirat en la Tina-mestressa-de-casa-mare-de-dues-nenes-i-esposa-exemplar per tal de crear el personatge de Betty Draper, que és també un personatge polvorí. Les dues s’assemblen tant -i s’assemblen tant a tantes dones- que quan un llegeix la novel·la havent vist la sèrie de televisió resulta inevitable posar a l’una la cara de l’altra. Una cara, d’altra banda i per desgràcia, estranyament familiar que acompanyarà el lector més enllà dels quilòmetres que dura el trajecte de lectura.

Mai les llegendes en lletra petita no havien estat tan oportunes i atentes com les de Libros del Asteroide. T’agraeixen el temps dedicat a llegir el llibre i et suggereixen que, en cas que t’hagi agradat, el recomanis. Us el recomano. Enèrgicament.

Time Out